Archief 2010 (juli)

Terug

Prima zeilen, nog 200 mijl naar Niue.

Leonie was gisteren nog 2 dingen vergeten. Gistermorgen zijn we gaan duiken met de Huka van Jim (Sea Level). Trouwens geen idee of je dat zo schrijft, Huka. Het is in ieder geval een nogal geniaal ding. In een binnenband staat een klein Honda motortje dat een klein compressortje aan stuurt en dat compressortje dat blaast lucht in 2 slangen van zo'n 30 meter. Aan het einde van die slangen zitten twee mondstukken om te kunnen duiken. Geen geëmmer met duikvesten, tanks, wetsuits of wat dan ook, gewoon een kilo lood omhangen en plons je kunt duiken. Het duurde even voordat Jim het motortje gestart had en daarna viel hij nog een keertje uit, maar dan moesten Willem en ik het maar eens proberen. We stonden er wat zenuwachtig bij, zeker toen het ding er nog eens zomaar mee ophield. Jim zei iets over een choke die hij vergeten was uit te doen en dat we ons vooral geen zorgen moesten maken. Dat is namelijk het enige probleem van een huka, als het motortje stopt, zit je daar beneden zonder lucht… Wel hadden we inmiddels uitgevonden dat als het motortje stopt je nog 2 keer kunt ademhalen. We besloten niet dieper te gaan dan een meter of 12, dan moest dat genoeg zijn. En vervolgens zweefden we langs de afgrond (het wordt daar direct zo'n 1200 meter diep) over het koraal. Aan twee lange navelstrengen verbonden aan de binnenband met daarop de Huka. Die sleep je dus gewoon met je mee. Nou heeft dat motortje 1 voordeel en één belangrijk nadeel. Het voordeel is dat het enorm veel herrie maakt en je dus precies weet of er nog lucht naar beneden gepopt wordt. Nadeel, door al die herrie jaag je alles dat interessant is weg. Maar goed het was toch een mooie duik en leuk om eens geprobeerd te hebben. Ik zou er zelf echter niet mee naar 30 meter durven.
Het tweede dat Leonie vergeten was, is dat Mees tegenwoordig de dinghy kan besturen. Hij vaart rustig van de Elena naar een andere boot, of van de kant naar Elena. Wij zitten natuurlijk altijd ook in de Sammie maar hoeven hem geen aanwijzingen meer te geven. Dat vinden wij als ouders dus nogal geniaal. Hij kan dan misschien niet knikkeren en pokemonnen, maar welke 3 jarige kan er nou een dinghy besturen?
Verder geen bijzonderheden. Heerlijk dagje. Tot vanmiddag met de parasailor, daarna werd het te scherp en nu dus onder vol tuig richting Niue. Brood gebakken, tent met de mannen gebouwd, Ceesje gebeld, middagdut gedaan, beetje gepoetst, en niet gevist. Leonie rekende uit dat ze al een week of twee alleenmaar vis gegeten had en wilde dus vlees. Macaroni ham kaas met Heinz ketchup is het geworden. Heerlijk!