Archief 2010 (juni)

Terug

De mooiste duik

We zouden eigenlijk een aparte rubriek moeten maken met “de mooiste”. We hebben hem namelijk vandaag gemaakt, onze mooiste duik! Tot onze grote verbazing kwam er gisteren een duikbootje langs. Er komen hier nauwelijks toeristen en maar een paar jachten, dus we hadden niet verwacht, dat iemand hier een duikschool had. Maar dus toch. We staan even met de eigenaar van de duikschool, Ludo (een Fransman), te praten over hoe eerst Leonie en dan ik zouden kunnen gaan duiken. Dan stelt hij zelf voor om de kids gewoon mee te nemen in de duikboot. Geniaal plan en het was zijn voorstel, dus als ze beginnen te jengelen, zijn probleem.

Vanmorgen kwam Ludo ons halen. Hij had zijn vrouw en hun twee kindjes ook meegenomen, dus dat was een feest. Zijn dochter van 12 bleek mee te gaan duiken. Dus Mees, Pieter, het tweejarige zoontje en de vrouw van Ludo bleven op de duikboot. Mees en Pieter vonden het allemaal prima en speelden zoet met hun eigen en het Franse speelgoed. Wij plonsden ondertussen met z’n vieren (Ludo, zijn dochter en wij) aan de buitenkant van de pas het water in. Vooraf vragen we nog even waar we op moeten letten. Hij vertelt dat duiken in de Tuamotus vooral bekend is vanwege de haaien. We hebben kans op White en Black Tips, Gris, Nurse, Lemon, Tiger haaien. De laatste twee ziet hij echter maar zelden. Daarnaast is het vooral heel veel vissen en mooi koraal. Het was alsof we in de film "Nemo”, gevallen waren. Wat ongelooflijk mooi. Het zicht was fantastisch, volgens Ludo meer dan 50 meter, dat is veel! Zo helder hebben we het nog nooit gezien. Overal waar je keek, zag je wel een school vissen zwemmen en onder ons schitterend koraal. Volgens Ludo is dit het mooiste koraal in Frans Polynesië en dat geloof ik graag.
 
We zwemmen langzaam richting de pas en kijken onze ogen uit. In de pas duiken we tot 28 meter om zo dicht mogelijk bij de bodem te zijn, waar de stroming minder sterk is. De stroming is echter behoorlijk sterk en we hoeven niets te doen en drijven zo door de pas de lagune in. We houden elkaars hand vast om elkaar niet kwijt te raken, romantisch hé. Werkelijk ongelooflijk mooi. We zien in 1 shot een Spotted Eagle ray samen met een black tip haai. In een ander shot een giga baracuda met vlak eronder een white tip haai, vervolgens een grote nurse shark en vooral heel veel andere vissen en visjes. Soms kon je door de vissen het water niet meer zien. Een enorme wolk van zwartwitte visjes kleurt het water wit. Net een groot aquarium.
 
Als we na 50 minuten boven komen, staan de mannetjes al over de railing naar ons te lachen en te roepen: "Wat hebben jullie gezien?”. Ze hebben de hele tijd heel zoet met de speelgoedjes gespeeld en wij hebben dus voor het eerst in lange tijd samen kunnen duiken. Het werkt en dit gaan we dus vaker doen!