Archief 2010 (juni)

Terug

Haaien!

NB: er staan nieuwe foto’s online en een filmpje van een lemon shark. Ik weet me eruit te kletsen, want ik voel me nog niet helemaal top (griepje), dus Adam gaat voor de tweede keer met Gregory duiken. Ze zien weer veel haaien, waaronder lemon sharks.

Ik weet me eruit te kletsen, want ik voel me nog niet helemaal top (griepje), dus Adam gaat voor de tweede keer met Gregory duiken. Ze zien weer veel haaien, waaronder lemon sharks.

We borrelen samen met Endless Summer en Small Nest bij Sea Level. Het is zo gezellig, dat we uiteindelijk daar maar een boterham met pindakaas voor de kindjes smeren, zodat ze terug op de Elena meteen naar bed kunnen. Helaas gaan Endless Summer en Sea Level weer verder en gezien onze verschillende plannen, lijkt de kans klein dat we ze nog gaan zien.

De volgende ochtend gaan we samen met Small Nest en Tangaroa naar de plek, waar je stingrays (roggen) kunt aaien. Het is controversieel, want de roggen worden in hun natuurlijke omgeving gevoerd door tourist guides en dat hoort niet. Maar het is wel supergaaf om te zien. Als we aan komen varen, zien we al dat tientallen roggen onze bootjes volgen. Ze denken dat wij eten bij ons hebben. Als de dapperen onder ons het water in zijn gesprongen (iedereen behalve ik, maar ja, iemand moet toch foto’s maken?), komen de roggen vlak langs je zwemmen en raken ze je zelfs aan. Ze zijn zacht, sponsachtig. Na een tijdje neemt hun interesse af, want we hebben geen eten bij ons. Dan komen er boten met tourist guides, die wel eten bij zich hebben. Er ontstaat een ware ‘feeding frenzie’. De vogels, stingrays en blacktip haaien vechten om een stukje vis. Behalve de tientallen roggen, stikt het er dus ook van de vetgemeste blacktip haaien. Ze zijn echt dikker dan hun niet-gevoerde soortgenoten. Mees snorkelt en ziet een paar blacktip haaien vlak voor zijn neus zwemmen. Hij wordt helemaal enthousiast en roept keihard: "haaien! haaien! haaien!”.

We lunchen met zijn allen op het strand: BBQ. ’s Avonds wordt het heel vroeg donker, want de zon gaat rond vijf uur al onder, dus BBQ met de lunch is een uitkomst.

We kijken ’s ochtends vroeg samen met Small Nest en Tangaroa voetbal in het Hilton. Helaas wordt alleen Denemarken-Japan volledig uitgezonden en krijgen we alleen de goals van Nederland-Kameroen te zien.

Na weer een heerlijke stranddag, komen Tangaroa en de kinderen van Small Nest op de Elena eten. Haïke en Willem gaan lekker samen uit eten. De kinderen krijgen pannenkoeken, de volwassenen en Flor (die houdt niet van pannenkoeken, hoe bestaat het?) eten hutspot. Als toetje eten we de door Sepke gebakken cake. De wc is verstopt, nadat Tamar heeft geprobeerd een wasknijper door te spoelen. Sepke, Ward en Flor blijven logeren. Ze kijken nog een film en mogen wat later dan normaal naar bed. Ward en Flor slapen in de speelkamer en Sepke slaapt achter Mees en Pieter. Al met al was het een heel geslaagd eet-/logeerfeestje, dus dat kunnen we zeker nog een keer doen.

Met enige aarzeling en na veel aanmoediging van Adam, besluit ik ook te duiken tussen de citroenhaaien (Frans: requin citron). Adam blijft als divemaster in Sammie achter, terwijl ik samen met Willem en Koen (Flash V), zijn zoon en vriendin (Bob en Severien, Flash V) ga duiken. Door problemen met klaren moet Wierd helaas op het laatste moment afhaken. Terwijl wij beneden wachten op Wierd, zien we de eerste citroenhaaien al. En het is precies zoals Adam zei: de eerste keer moet je de rillingen van angst onderdrukken. Wat zijn ze groot (groter dan ik in elk geval) en angstaanjagend! Op een gegeven moment zijn er vier tegelijk vlak om me heen aan het zwemmen en vind ik het wel mooi geweest. Wegwezen hier. We laten Wierd achter bij Adam en duiken een uur lang tussen de haaien. We kijken niet meer om naar de blacktips, dat zijn slechts ‘visjes’. We zien ongelofelijk veel citroenhaaien en ze komen steeds heel dichtbij. Het is mooi om, ondanks duikbril en regulator, toch het grijnzende smoel van Willem te zien als er weer eentje vlak langs ons is gezwommen. Ik dacht dat we er wel 50 hadden gezien, Willem dacht 30, dus ik laat aan jullie over wat dan reëel is.

’s Middags doen we de lunch-BBQ in de herhaling en wordt er een jeu de boules competitie gehouden met iets teveel drank (Adam ligt heel hard te snurken).

Morgen liggen we hier alweer een week. Tijd om weer verder te gaan. De volgende bestemming is Huahine (ook onderdeel van de Society Islands). Dat is zo’n honderd mijl varen, dus een nachtje doorvaren om met licht te vertrekken en in het ochtendlicht weer aan te komen. We hebben genoten van dit plekje in deze prachtige baai met dit schaduwrijke strand, waar onze waterratjes veel plezier hadden.