Archief 2010 (juni)

Terug

Kaasfondue in Makemo

Het was een rustige nacht met weinig wind. We zijn begonnen op de genua en vanaf 2:00 uur gaat de motor aan. Om 8:30 uur varen we, precies tussen de buien door, met 2 knopen stroom mee de Noordoosterpas van Makemo binnen. Het is goed bebakend met twee op te lijnen witte palen en rode en groene bakens op de riffen en ondieptes.

Zodra het anker in het water ligt, duikt Adam erin om te kijken of het goed terecht gekomen is, namelijk niet op koraal of rots, maar in het zand. Terwijl hij onder water kijkt, trek ik voorzichtig achteruit, zodat Adam kan zien of het anker zich goed ingraaft. Ik krijg het sein 'ok', zodat de motor uit kan. We laten zo snel mogelijk Sammie weer te water en gaan naar de kant om onze nieuwe bestemming te ontdekken. Er zijn maar liefst drie 'supermarkten'. Ze zijn best groot, maar niet zo goed gevuld, want ze zijn in afwachting van het schip dat zondag komt. Geen verse groenten of fruit, geen eieren, maar wel verse baguettes. Heerlijk. Met z'n vieren peuzelen we er eentje op als tussendoortje.
 
We lopen een rondje rond het dorp en hebben de indruk dat het wat rijker/westerser/drukker is dan Raroia. We vinden een uitbundig versierd cafeetje en blijven daar hangen voor de lunch: steak met friet. De jongens eten hun buikje rond. 's Middags blijven we lekker hangen op de boot. Pappa en Pieter spelen in de hangmat en Mees en ik doen 'school'. Dat is nog niet het wereldschoolpakket, maar zo'n opdrachtenboekje met oefeningen, zoals: wat hoort er bij elkaar? Bijv.: koe-melk, kip-eieren, schaap-wol, etc. Mees vindt het leuk om te doen en vraagt er vaak zelf naar. Het enige lastige is soms om Pieter dan uit de buurt te houden, want die wordt er jaloers van en wil dan meedoen. Soms kan pappa hem afleiden, soms niet en dan staken we de poging, om een volgende keer verder te gaan.
 
's Avonds eten we, gezien de stevige lunch, met de jongens een broodje. Wij hebben zelf nog wat tegoed. Al weken (sinds Panama) ligt er in de ijskast een pakje kaasfondue te wachten op het juiste moment. We hebben baguettes en de jongens hebben al gegeten, dus als de jongens in bed liggen, openen wij een witte wijn en (ondanks de stevige lunch) dopen onze baguette in heerlijke met knoflook aangevulde kaasfondue. Verrukkeluk.