Archief 2010 (juni)

Terug

Ren-je-rot in Papeete en racen naar Moorea

Veel te lang niet geschreven. We hebben het enorm druk gehad in Papeete. Daar is immers de kans om van alles gedaan te krijgen, terwijl de volgende kans weer in Nieuw Zeeland is. Bovendien besloten we mee te doen aan de 'Sailing Rendez-Vous Tahiti-Moorea' (18 mijl), waardoor we onder tijdsdruk waren om onze klussenlijst af te werken. Ik ben twee keer naar de enorme Carrefour buiten Papeete geweest (met dank aan Koen van de Flash V, die een autootje had gehuurd) om vervolgens drie volle winkelkarren in de boot weg te stouwen.

Ik heb jurkjes gescoord voor de huwelijken in september en we hebben nieuwe schoenen gekocht voor de jongens. Adam is naar de watersportwinkel geweest, heeft diesel getankt, de gasfles laten vullen, een pakketje met onderdelen uit Nederland ontvangen en aan de boot geklust. Gelukkig was onze redder-in-nood Sepke er, dus die heeft veel op de kindjes gepast en zelfs onze boot schoongespoten. Papeete heeft geen goede reputatie en was kort geleden ook in het nieuws vanwege stakingen, maar de dag dat wij aankwamen waren die gelukkig afgelopen en werd het vuilnis weer opgehaald en het vliegverkeer weer opgestart. Wij hadden een hele goede indruk van Papeete. Ik had hoogbouw verwacht, maar dat is niet het geval. Er is een leuk plein met voedselstalletjes, waar we een avond hebben gegeten met de kindjes. Mees voetbalde op het plein met een jongetje van 4 en Pieter probeerde zijn fietsvaardigheden te verbeteren. De markt is ook heel leuk. Niet te druk, schoon en voldoende vers fruit en groente te krijgen. Verder is er een mooi nieuw park aan de waterkant met een prachtige nieuwe speeltuin, waar de jongens van genoten samen met de meiden van Tangaroa. Ze hebben ook veel met water gespeeld op het ponton. Er zijn overigens wel veel ratten in Papeete en Mees en ik hebben er een over de stoep zien lopen.
 
Tussen al het rondrennen door, was het heel gezellig, want we lagen midden in de stad aan een ponton naast Small Nest, daarnaast lagen Sea Level en Flash V. Tangaroa en Endless Summer lagen iets verderop. We zijn een avond heerlijk uit eten geweest met Wierd en Caroline, terwijl Sepke op onze jongetjes paste en Ward op de meiden van Tangaroa. Gisteravond was er een cocktail feestje in het stadhuis van Papeete voor alle deelnemers aan de 'Sailing Rendez-Vous'. Er werden traditionele dansen opgevoerd en er was een hapjesbuffet, waar we de kinderen  zoveel mogelijk mee volgestouwd hebben, zodat we op de boot niet meer hoefden te koken.
 
Afgelopen nacht hebben Wierd, Willem, Jason (Amerikaan) en Adam voetbal gekeken. Het café waar ze wilden kijken, ging te vroeg dicht, dus met veel technisch geknutsel van Willem werd er uiteindelijk aan boord van de Tangaroa om 1:30 uur 's nachts via internet naar Jack van Gelder geluisterd en naar zwart-wit beeld van de wedstrijd gekeken. De beelden liepen ongeveer 40 seconden voor op de radio, dus ze wisten van tevoren wanneer Jack van Gelder enthousiast ging worden. Ze lagen om 3:30 uur in bed. Vanochtend vroeg eruit. Om 9:00 uur trossen los en op naar de startlijn. Adam krijgt het eerste rif van het grootzeil er niet uit (zat er nog in), maar er is in de luwte van het eiland weinig wind, dus hij besluit uiteindelijk om de lijn van het eerste rif door te snijden. We hebben mazzel bij de start, waardoor we goed wegkomen. Na een tijdje begint het steeds harder te waaien en de golven nemen toe. We zitten bij de eerste helft van de vloot en worden fanatiek. Niemand om ons heen reeft (wat wel verstandig zou zijn), dus wij ook niet. We zien verschillende boten uit hun roer lopen en eentje gaat zelfs door de overstag heen en komt recht op ons af. Alles gaat gelukkig goed en blijft heel. We hebben wel onze Windex (ons vaantje) verloren ergens onderweg, maar dat is geen grote ramp. We halen in het laatste stuk nog twee boten in en komen bij de eerste 10 boten binnen met maar enkele monohulls (de rest zijn catamarans, dus multihulls) vóór ons. Sea Level wordt eerste en Endless Summer derde.
 
Het ankeren in het kleine baaitje is interessant. Het is ankeren op de vierkante meter en het waait nog steeds keihard. De voorspelling is dat het vannacht en morgen nog veel harder gaat waaien. Gelukkig hebben wij veel vertrouwen in onze Rocna (topanker). 's Middags komen Jason en Laura even langs. Het knutselen voor vaderdag wordt uitgesteld tot morgenochtend… Daarna gaan we naar de BBQ op het strand, waar weer traditionele dansen worden opgevoerd. Het waait hard en is in onze beleving koud, dus voor het eerst sinds lange tijd halen we truien tevoorschijn. Het is erg gezellig, maar we voelen ons allemaal (behalve Pieter) een beetje grieperig. Nu lekker slapen en dan voelen we ons morgen hopelijk beter, want dan zijn hier nog allemaal activiteiten gepland i.v.m. de 'Sailing Rendez-Vous'.