Archief 2011 (juli)

Terug

File op de A1

We zijn weer onderweg. Van Mbuke naar de Hermit Islands is ongeveer 130 mijl. Vanmorgen ben ik nog even het dorp ingegaan. Alle 8 clan oudsten stonden me al op te wachten. Ze hadden een aantal blokken verzameld en of ik er alsjeblieft één wilde uitzoeken als compensatie voor degene die van ons gestolen was. Het was een bonte verzameling.

We zijn weer onderweg. Van Mbuke naar de Hermit Islands is ongeveer 130 mijl. Vanmorgen ben ik nog even het dorp ingegaan. Alle 8 clan oudsten stonden me al op te wachten. Ze hadden een aantal blokken verzameld en of ik er alsjeblieft één wilde uitzoeken als compensatie voor degene die van ons gestolen was. Het was een bonte verzameling. Blokken van hout, van ijzer, zelfs één van rvs. Blokken waar een 4 mm lijn net doorpast en blokken waar je een containerschip mee zou kunnen oplieren. Ongelooflijk aardig. Er waren duizend maal excuses en ze waren nog steeds op zoek naar de daders. Maandag wordt er zelfs een council meeting gehouden door de oudsten om onze diefstal te bespreken.
 
Het is zo'n mooi plekje en we varen verder met mooie herinneringen en zonder ons Harken blok… We zigzaggen weer tussen de riffen naar buiten. Daar kunnen de zeilen erop en gaan we als een speer richting de Hermits. We gaan veel te hard en de vaart moet eruit. Eerst draait de wind. Gijpen dus. Genua inrollen, boom eruit, grootzeil gijpen, boom er weer in, genua weer uitrollen. En indmiddels waait het 30 knopen. Sta je daar poedelnaakt in het donker op het voordek. Oh ja, met zwemvest en ik kan je zeggen, dat zit niet lekker. Vervolgens dus toch maar een rif erin. Genua weer inrollen, oploeven, rif erin. Afvallen, genua weer uitrollen. We gaan nog altijd te hard. Genua weer inrollen, grootzeil laten zakken. Boom van de genua, boom naar de andere kant, genua weer uitrollen. En ondertussen is het pikdonker en maak ik me zorgen om die twee woordje die op onze kaarten staan: badly surveyed. Het ligt hier bezaaid met riffen en we hopen maar dat ze allemaal gekarteerd zijn.
 
En nu varen we met 6 knopen de goede kant op. We rollen alleen van boord tot boord omdat we eigenlijk te weinig zeil op hebben en de zee erg hoog is. Nou ja van slapen komt toch niets omdat ik steeds het donker in staar om te zien of ik al golven zie breken op een badly surveyed rif. Even 130 mijl zeilen… Afzien zal je bedoelen. Aan de andere kant, als ik na dit alles Thijs even bel en hoor dat hij in de file op de A1 staat denk ik licht beschaamd, zo slecht hebben wij het nog niet…