Archief 2011 (mei)

Terug

Port Vila en weer terug

We zijn vanacht vertrokken en daarna weer terug gekeerd. We wilden richting Epi, 75 mijl noord hier vandaan. Om 23:45 gaat onze wekker. Anker op en op naar Devils Point waar we nog even omheen moeten. We varen samen met een 30 meter lange viskotter door de pas. We rollen de genua uit en ik ga terug naar bed. Adam maakt mij een kwartier later wakker: “Leonie, ik weet niet of dit een goed idee is.” Ik ga buiten kijken en laat de golven en de wind op me in werken. Elena gaat op zich lekker, maar de golven zijn misselijkmakend en buiten de beschutte baai waait het knoeperhard. Buiten waait het tot 52 knopen en lijken we midden in de opnames van Deadliest Catch te zitten.

We zijn vanacht vertrokken en daarna weer terug gekeerd. We wilden richting Epi, 75 mijl noord hier vandaan. Om 23:45 gaat onze wekker. Anker op en op naar Devils Point waar we nog even omheen moeten. We varen samen met een 30 meter lange viskotter door de pas. We rollen de genua uit en ik ga terug naar bed. Adam maakt mij een kwartier later wakker: "Leonie, ik weet niet of dit een goed idee is.” Ik ga buiten kijken en laat de golven en de wind op me in werken. Elena gaat op zich lekker, maar de golven zijn misselijkmakend en buiten de beschutte baai waait het knoeperhard. Buiten waait het tot 52 knopen en lijken we midden in de opnames van Deadliest Catch te zitten. De viskotter verdwijnt af en toe helemaal uit zicht, terwijl het nog geen 200 meter naast ons vaart. Als hij vervolgens achter ons langsdraait en half uit het water komt, is het genoeg. Zeilen eraf en snel terug naar binnen. Onder zeilers bestaat de term: "Never leave on a Friday”. We liggen weer voor anker…

 

Nog even iets over Tanna. De laatste dag dat we daar waren, was het ‘grass cutting day’. Het hele dorp was met machetes het gemeenschappelijke grasveld aan het kortwieken. Zelfs een meisje van 3 was met een machete aan het meehelpen. Ze slaagde er nog niet in het gras te maaien, maar was lekker aan het oefenen.

 

Port Vila is weer heel anders, dan het afgelegen Tanna. Dit is een leuke, relaxte stad, waar je alles kunt krijgen wat je nodig hebt. Er is een grote Franse supermarkt, legio restaurants en cafées en 5 keer per maand wordt Port Vila overspoeld door cruiseship passagiers. We liggen voor anker in een enorm goed beschutte baai.

 

Renée biedt aan om een avond op te passen, dus Adam en ik mogen een avond uit eten. Het is heel gezellig met Renee aan boord. Ze is bovendien een ware chef en een fantastische fotograaf, dat moet aan de foto’s te zien zijn. Het is heel leuk om de jongetjes in het Engels tegen Renée te horen babbelen.

We bezoeken het nationale museum en de ‘Mele Cascades’. Dat is een 35 m. hoge waterval bovenaan een lange rivier, die steeds over gladde rotsen in stukken naar beneden stort. Het laatste stuk klauter je in je zwemkleding over de rotsen naar boven. Erg mooi, maar helaas kozen we een cruiseship dag, dus het was stervensdruk.

 

Ik lach me steeds een kriek om de lokale taal, Bislama. Het is dus een soort phoenetisch Engels en het is steeds weer een leuke puzzel om te bedenken wat er staat. Een quiz voor onze lezers: wat betekent "Koljoral Senta”? Antwoord volgt in de volgende update.

 

We ontmoeten een Fransman, die twee keer een half jaar in de Solomon Eilanden heeft gevaren. Hij geeft ons een schat aan informatie over waar we wel en niet heen kunnen. Sommige eilanden zijn te gevaarlijk, vanwege de onrust die er al jaren heerst.

 

 

Vandaag bezoeken we de ‘Secret Gardens’. Het gaat over de lokale cultuur, met verhalen over kannibalisme, bungee jumpen (aan een liaan) en kava drinken. Er zijn ook lokale dieren te bewonderen, waaronder hagedissen, vleermuizen, papegaaien en een slang. Mees en Pieter mogen de hagedissen en de slang vasthouden. Ik krijg de slang geheel tegen mijn wil ook om mijn nek geworpen. Foto’s volgen.

 

We hebben  het weerbericht bekeken, maar de gribfiles waren duidelijk niet afdoende. We hebben nu Chris Tibbs en Matthijs Kok(onze weermannen) ingeschakeld en ze denken  dat het vanaf zondagavond rustiger wordt.