Archief 2011 (oktober)

Terug

Terugblik (door opa Peter)

Terugkijkend en nog nagenietend van de lange reis met jullie van Bali tot Singapore, staan mij een aantal aspecten nog levendig voor de geest. Allereerst dat jullie me een thuis bezorgden op jullie schip: en dat is bijzonder, want je leeft toch heel dicht met elkaar en deelt elk uur met alles wat er gaande is aan boord.Dat veronderstelt een openheid, die zeker aanwezig was. Aan de andere kant krijgt ook eenieder een moment om even in een eigen hoekje tot rust en bezinning te komen.En samen er voor staan als er aangepakt moet worden, jullie kunnen ook moeilijke situaties heel goed samen aan.

Terugkijkend en nog nagenietend van de lange reis met jullie van Bali tot Singapore, staan mij een aantal aspecten nog levendig voor de geest.

Allereerst dat jullie me een thuis bezorgden op jullie schip: en dat is bijzonder, want je leeft toch heel dicht met elkaar en deelt elk uur met alles wat er gaande is aan boord.Dat veronderstelt een openheid, die zeker aanwezig was. Aan de andere kant krijgt ook eenieder een moment om even in een eigen hoekje tot rust en bezinning te komen.En samen er voor staan als er aangepakt moet worden, jullie kunnen ook moeilijke situaties heel goed samen aan.

Ik hoop dat ik mij ook af en toe nuttig maakte en vond het een uitdaging om 's nachts alleen op een boot te zitten, die stil op de einder afvaart,soms verlicht door breeduitstralende vissersschepen of grotere boten, oplettend voor sleepboten met een onverlichte lading ver achter zich. Boeiend om ver van tevoren op de kaart te kunnen zien waar een ondiepte was of een eiland of een baken en die dan ook na een uur te passeren.

Samen een stormperiode meemaken was een belevenis. Ik maakte me geen grote zorgen, want de schipper had het goed in de hand. Een koersafwijking moet je dan accepteren, om afstand van de kust te houden.

Samen met jullie genoot ik van de exotische eenzame eilandjes en hoe je zo´n onbekende omgeving gaat verkennen. De jongens, die weer met nieuwe schelpen aankwamen: voor Oma! Wat genieten ze van het spelen met allerlei dingen, die ze op het strand vinden. Wat hebben ze weinig materiaal nodig: alleen een hoed en zonnebrand om zich te beschermen en zwembrillen, zodat ze heerlijk in het water kunnen rossen en visjes en andere beestjes zien.

Leuk hoe serieus Mees Pieter leert zwemmen, die makkertjes zijn zeer aan elkaar gehecht.

Samen het nationale park in met de Kelotok in Kumai op Kalimantan was een heel bijzondere ervaring. Een langdurig gevecht tussen behoud en destructie speelt zich af in dit gebied. Al sinds 1949 zijn individuen bezig geweest om een stuk natuurlijk oerwoud te beschermen, samen met de Dayaks.

Een beroemd onderzoekster, Birute Galdikas heeft hier sinds 1971 gevochten voor het behoud van de Orang Oetan en hun leefomgeving. Er lijkt enige rust in het gebied te zijn, maar de palmolie plantages en de houtkap liggen er vlak naast. Het was heel bijzonder een paar dagen op zo´n woonboot door te kunnen brengen met een prima staf.

Wat een verschil om daarna de drukke scheepvaartroute naar Singapore over te steken. De morgenstorm overviel ons net voor het kruisen van de route. Met goed kijken naar buiten en op de kaart ging het prima en legden we een paar uur later aan in de luxe haven bij de stad.

Wat genieten we van alle luxe om ons heen en van een bijzondere `propere` cultuur.

En dan de leuke uitstap naar stad, vogelpark en prachtige dierentuin, veel te zien in zo´n korte tijd!

Heel veel dank aan jullie beide voor die heel bijzondere tijd, die ik bij jullie mocht verblijven.
Ik wens jullie een goede en behouden vaart verder.
 
Hartelijke groeten,
Peter