Archief 2012 (juli)

Terug

Scilly Isles

Geoff en John, twee vrolijke, langharige bebaarde mannen van mijn leeftijd, staan inderdaad om 08:00 uur op het strand. Het zijn twee schitterende kerels. Geoff gaat duiken. Zijn drysuit lekt, zijn regulator is uit de jaren 80 (en lekt), zijn tank is zo goed als leeg, maar dat maakt allemaal niet uit. Hij springt het ijskoude water in en 1 meter onder het oppervlak kan je hem al niet meer zien. Het zicht is bijzonder slecht. Een paar minuten later is hij alweer boven. Hij heeft het anker inderdaad vanachter de electrakabel weten te bevrijden. Ik vraag nog even hoe hij het voor mekaar heeft gekregen om het anker uberhaubt los te krijgen, terwijl Elena er op een hoge deining en met behoorlijk wat wind aan lag te trekken. "Oh, I just pulled the boat towards the anker a couple of meters”. Onderwater heeft Geoff 14 ton boot aan het anker naar voren getrokken… Respect. De mannen vragen voor hun diensten niets. Wij geven ze onze overgebleven Euro's, een fles Whisky en mijn speargun. Ze zijn dolblij. En wij ook!Geoff en John, twee langharige bebaarde mannen van mijn leeftijd, staan inderdaad om 08:00 uur op het strand. Het zijn twee schitterende kerels. Geoff gaat duiken. Zijn drysuit lekt, zijn regulator is uit de jaren 80 (en lekt), zijn tank is zo goed als leeg, maar dat maakt allemaal niet uit. Hij springt het ijskoude water in en 1 meter onder het oppervlak kan je hem al niet meer zien. Het zicht is bijzonder slecht. Een paar minuten later is hij alweer boven. Hij heeft het anker inderdaad vanachter de electrakabel weten te bevrijden. Ik vraag nog even hoe hij het voor mekaar heeft gekregen om het anker uberhaubt los te krijgen, terwijl Elena er op een hoge deining en met behoorlijk wat wind aan lag te trekken. "Oh, I just pulled the boat towards the anker a couple of meters”. Onderwater heeft Geoff 14 ton boot aan het anker naar voren getrokken… Respect. De mannen vragen voor hun diensten niets. Wij geven ze onze overgebleven Euro's, een fles Whisky en mijn speargun. Ze zijn dolblij. En wij ook!

We gaan meteen ankerop en varen in de regen naar St Mary's, het hoofdeiland van de Scillies. Onze eerste missie is laarzen kopen voor alle mannen. De mannetjes vinden het schitterend om in de plassen te stampen (ze lopen wat dat betreft wat achter). De tweede missie is koffie met scones en daarna gaan we een lange wandeling maken. Het is inmiddels droog geworden en, hoewel er nog altijd mist hangt, genieten we toch weer enorm.

Onze dieselkachel staat bijna de hele dag aan, dus in Elena is het lekker warm. Buiten kleden we ons warm aan en als de dag voorbij is, warmen we ons aan pinten Guiness in de pub. Het is hier goed uit te houden. Morgen komen opa Peter en oma Astrid!