Archief 2012 (juni)

Terug

Getoeter voor Biskaje

Als ik Adam’s stukje voor de site lees, vraag ik hem: "hoe weet je nou dat het vanaf nu afgelopen is met de Portugese Noord en dat kaap Finisterre een eitje wordt?” Zijn antwoord is simpel: "het begint met geloven”. Wat kun je daar nou tegenin brengen? Maar kennelijk geloofde ik niet hard genoeg, want we ploeteren vanaf het eerste ochtendlicht weer uren tegen wind en golven in.

Als ik Adam’s stukje voor de site lees, vraag ik hem: "hoe weet je nou dat het vanaf nu afgelopen is met de Portugese Noord en dat kaap Finisterre een eitje wordt?” Zijn antwoord is simpel: "het begint met geloven”. Wat kun je daar nou tegenin brengen? Maar kennelijk geloofde ik niet hard genoeg, want we ploeteren vanaf het eerste ochtendlicht weer uren tegen wind en golven in. Gelukkig doet onze Yanmar motor weer trouw dienst. De jongens zijn kennelijk nog ingeslingerd van de afgelopen dagen, want ze eten gewoon hun ontbijt en spelen vrolijk samen. We denken steeds: nog even doorzetten, na het ronden van kaap Finisterre zal het wel beter worden. Niets blijkt minder waar. Het gaat nog harder waaien. We moeten zelfs het grootzeil hijsen en kruisen, want anders komen we er niet meer tegenin. De jongens gaan allebei op ‘uit’. Ze lunchen niet en vallen allebei in een diepe slaap. Ze worden pas weer wakker als we eindelijk, rond 15:30 uur de baai van Camarinas invaren.
 
Nu is het wachten op een ‘weather window’ voor de beruchte Golf van Biskaje. Het is niet te geloven, maar zelfs na drie jaar rond de wereld zeilen vinden we het nog steeds spannend om Biskaje over te steken. We hebben advies ingewonnen van meteoroloog/routeerder Chris Tibbs. Het ‘weather window’ komt sneller dan verwacht: hij adviseert ons om morgen rond 12:00 uur te vertrekken. Morgen krijgen we nog een keer een weerbericht van hem en als er niks serieus verandert, gaan de trossen los. We krijgen wel veel wind en golven, maar uit een goeie hoek. We moeten vóór zondagochtend in de Scilly Isles aankomen, want dan gaat de wind tegen staan. Fingers crossed!
 
Adam komt net terug uit de havenkroeg, waar hij de wedstrijd Spanje-Portugal heeft gezien. Het getoeter is hier losgebarsten: Spanje heeft gewonnen. Moet Engeland nog voetballen? Als Elena in het land is, komt het goed!