Archief 2012 (juni)

Terug

Golfsurfen

Vanmorgen om 05:00 uur ging de wekker. We willen proberen om zo ver mogelijk te komen de komende dagen. Er is harde zuidenwind voorspeld en dat is een mooie kans om lekker op te schieten. Cabo da Roca levert verder geen buikpijn meer op: het is er windstil en buitengewoon vredig, als we er om 05:30 uur langs motoren. Daarna komt er snel mooie wind. Vol tuig met de genua op de boom varen we met 8-9 knopen naar het noorden. Echt geweldig! We halen steeds het weerbericht binnen en bellen met Sebas, omdat er een klein lage drukgebiedje ten noorden van ons ligt, dat weleens roet in onze progressie zou kunnen gooien. De uitwijkmogelijkheden zijn wat beperkt langs deze kust, dus we moeten op tijd beslissen. We varen langs Isla Berlenga, het eiland waar we 3 jaar geleden ankerden en naar de top liepen, mooie herinneringen.
 
Naast ons vaart nog een Nederlands jacht, de "Fair winds", we hebben contact over het weer en hij heeft besloten om Figueira da Foz aan te lopen om zo de tegenwind uit het lage drukgebied over te laten waaien. Wij twijfelen nog steeds. Bellen Sebas nog eens, halen nog een keer het weer op en besluiten dat we ook uitwijken naar de veilige haven. Een schipper van een rond de wereld zeilrace vertelde ons voorzichtig te zijn: "most accidents happen right after the start and just before the finish". Nu niet overmoedig worden dus. We gijpen en varen volle vaart richting Figueira da Foz. In onze pilot staat, dat de aanloop gevaarlijk is met harde wind. Een telefoontje naar de havenmeester en een blik op de nieuwere kaart op onze iPad stelt ons gerust.
 
Terwijl we richting de haven, aan de lagerwal, zeilen, bouwen de golven zich steeds meer op. De mannetjes gaan naar binnen, wij doen zwemvesten aan en bereiden ons voor op een rough ride. En dat wordt het. Er staan enorme brekers in de ingang, maar we kunnen niet meer terug. De motor gaat vol in de vooruit om het verschil met de golven zo klein mogelijk te maken. We hebben nog geluk, want voor ons rolt een set van drie grote golven, wij zitten net achter die set en hebben het iets relaxter. De golven staan door tot een heel eind op de rivier. We draaien de haven in en leggen Elena in de marina. Inmiddels slapen de mannen, wij drinken nog een wijntje om de zenuwen te kalmeren en gaan dan ook slapen. Mooi zeildagje, arelaxte havenaanloop.
Vandaag hebben we een heerlijk klooidagje. De mannen zijn met de schepnetjes in de weer en wij kijken toe. Topdag.