Archief 2012 (juni)

Terug

Spugen en hameren

Om 5:00 uur varen we de pieren van Figueira da Foz uit. Gelukkig rollen de golven nu niet naar binnen, dus we hoeven niet te surfen. We hebben niet echt een 'weather window', maar het waait vandaag minder hard dan de afgelopen twee dagen, dus we gaan ervoor. We hakken tegen de wind in en het is heel oncomfortabel. De jongetjes slapen gelukkig nog. Helaas wordt Mees zeeziek wakker. Normaal gesproken helpt liggen wel, maar nu moet hij vreselijk spugen, terwijl er nauwelijks iets uitkomt.

Om 5:00 uur varen we de pieren van Figueira da Foz uit. Gelukkig rollen de golven nu niet naar binnen, dus we hoeven niet te surfen. We hebben niet echt een 'weather window', maar het waait vandaag minder hard dan de afgelopen twee dagen, dus we gaan ervoor. We hakken tegen de wind in en het is heel oncomfortabel. De jongetjes slapen gelukkig nog. Helaas wordt Mees zeeziek wakker. Normaal gesproken helpt liggen wel, maar nu moet hij vreselijk spugen, terwijl er nauwelijks iets uitkomt. Arme ziel. Pietje lijkt o.k. en eet zelfs een paar happen ontbijt. Maar op het moment dat je het niet verwacht, schreeuwt hij ineens: "MAMMA!". Ik ren naar hem toe met een bakje en ben net op tijd. Daarna knapt Pietje snel weer op. Vanaf 12:00 uur komt de wind, zoals voorspeld, iets ruimer in, zodat we kunnen zeilen. Onder grootzeil en kotter varen we richting Porto, weliswaar met de motor bij om zo snel mogelijk deze ellendige trip te kunnen beeindigen. Adam knapt ook op, maar Mees blijft als een zielig vogeltje op een matrasje in de kajuit liggen. Hij luistert eindeloos naar luister-cd's en eet slechts een halve appel. Pietje kan z'n lol op. Bij wijze van uitzondering speelt hij uren achter elkaar op de iPad. Pfff, wat een dag.
 
We zijn blij als we na 13 uur hakken de haven van Leixoes binnenvaren. We stoppen snel wat eten en drinken in de mannetjes, kleden ze aan en nemen de taxi naar Porto. Wat een schitterende stad! Het zonnetje schijnt en het is feest in Porto, dus het ziet zwart van de mensen en overal roken bbq's langs de kade met gebakken sardientjes. We bezoeken een Port cave en proeven heerlijke witte en tawny port. Vervolgens smullen we op een terrasje uitkijkend over de rivier van allemaal lekkere dingen. We hebben het tenslotte verdiend vandaag. Overal worden plastic piephamers verkocht. De eerste keer dat ik een klap op m'n hoofd krijg, kijk ik er raar van op. Maar al snel begrijpen we het spel. We kopen twee hamers voor Mees en Pieter en ze timmeren er op los. Iedereen die met een hamer rondloopt, krijgt een tik op z'n hoofd. Het is een vrolijke bedoeling en de mannetjes trekken natuurlijk veel aandacht. Geregeld krijgen Adam en ik ook een tik. Als je een beetje leuk meedoet, buig je zelfs even met je hoofd, zodat ze er goed op kunnen mikken. Het levert veel gegiechel op en iedereen is vrolijk. De mannetjes vinden het fantaaaaaaastisch! We pikken nog een dansoptreden mee en nemen dan weer een taxi naar Leixoes. Zo eindigt deze dag, die zo rottig begon, toch nog als een topdag!