Archief 2012 (juni)

Terug

Stuntende dolfijnen

Tijdens mijn wacht schrik ik me weer eens helemaal het leplazerus. Net als ik mijn kop boven de buiskap uitsteek om rond te kijken, springen er vlak naast de boot twee dolfijnen uit het water. Aan dolfijnen overigens geen gebrek. Overdag zien we ook meerdere keren grote groepen dolfijnen. Ze sloven zich uit met mooie kunstjes. Ik schiet zelfs in de lach als een dolfijn op de hekgolf zich op zijn staart omhoog werkt, even doorsurft en dan weer erin plonst. Geniaal. Nu, tijdens mijn wacht, zie ik alweer dolfijnen.
 
We noteren voor het eerst sinds lange tijd weer westerlengtes. We moeten immers om Spanje heen varen en varen dus nu Nederland 'voorbij'. We ronden 's ochtends vroeg de Cabo de Gata en varen de hele dag langs de Costa del Sol. Na een nacht motoren, hijsen we om 8:30 uur het grootzeil weer. Van 11:00 tot 12:00 uur is het weer even motoren, maar daarna zet de wind echt lekker door en varen we met flinke snelheid voor de wind met grootzeil aan stuurboord en genua aan bakboord uitgeboomd. Het zonnetje schijnt en het is een fantastische zeildag. We varen twee keer langs een zeilboot die in tegenovergestelde richting tegen de wind en golven in hakt en zijn blij dat wij de andere kant op varen, met de wind mee. De jongetjes vermaken zich prima. We doen 's ochtends school (nog 2,5 lesweek te gaan), ik poets de vloer, we lezen wat, spelen met lego, doen Hamertje Tik, eten pannenkoeken, doen een dutje en de dag vliegt voorbij.
 
Tijdens de borrel filosoferen we over grote levensvragen. Als je in 1 week twee geboorteberichten krijgt, een huwelijk meemaakt en een overlijdensbericht ontvangt, dan sta je weer even stil bij wat je hebt en wat het voor je betekent. Het leven kan mooi en keihard zijn tegelijkertijd en is in elk geval niet vanzelfsprekend. Ik heb veel om dankbaar voor te zijn en voel me bevoorrecht.
 
Links van ons zie ik een optocht van lichtjes. Gelukkig varen alle schepen dezelfde kant op: richting de Straat van Gibraltar. Wij blijven net stuurboord van de grote stroom schepen en verder rechts van ons, tussen ons en de kust, liggen een aantal schepen stil. Te wachten? Vanwege crisistijd?
Nog zo'n 50 mijl naar de Straat van Gibraltar. We hebben flinke stroom tegen, 1,5 tot 2 knopen en motoren dus maar met 3,5 tot 4 knopen westwaarts.