Archief 2012 (mei)

Terug

Cefalu

De maan komt pas laat op, rond 1:30 uur. Adam krijgt tijdens zijn wacht bezoek van de kustwacht. Ze melden zich niet op de marifoon, maar omcirkelen Elena en beschijnen haar met een groot zoeklicht. Adam zwaait zo vriendelijk mogelijk terug en ze laten ons verder met rust. Als ik op wacht kom, zijn we nog maar halverwege de Straat van Messina. We hebben wat stroom tegen, dus het schiet niet echt op. Overal om ons heen zijn lichtjes. Het is lastig om de belangrijke lichtjes, van bewegende schepen, eruit te pikken. Sommige dorpen lijken net lavastromen, die zich van de bergen af storten. In de verte zien we de Etna. Geen smeulende lava of oranje gloed helaas. Het is heel rustig in de Straat van Messina. Slechts enkele vrachtschepen zijn op AIS te zien.

De maan komt pas laat op, rond 1:30 uur. Adam krijgt tijdens zijn wacht bezoek van de kustwacht. Ze melden zich niet op de marifoon, maar omcirkelen Elena en beschijnen haar met een groot zoeklicht. Adam zwaait zo vriendelijk mogelijk terug en ze laten ons verder met rust. Als ik op wacht kom, zijn we nog maar halverwege de Straat van Messina. We hebben wat stroom tegen, dus het schiet niet echt op. Overal om ons heen zijn lichtjes. Het is lastig om de belangrijke lichtjes, van bewegende schepen, eruit te pikken. Sommige dorpen lijken net lavastromen, die zich van de bergen af storten. In de verte zien we de Etna. Geen smeulende lava of oranje gloed helaas. Het is heel rustig in de Straat van Messina. Slechts enkele vrachtschepen zijn op AIS te zien. Gek genoeg is het ondanks het vroege uur (vanaf ca. 4:00 uur) wel druk met ferry's. Op het smalle stuk van de Straat kolkt het water, zoals vermeld in de vaargids. Het lijkt op de ingang van de haven van Vlissingen (dat klinkt voor niet-zeilers niet spannend, maar dat is een serieuze kolkende watermassa), maar dan honderden meters breed. Ik neem het even over van de autopilot, want Elena gaat alle kanten op. Het duurt gelukkig niet lang. Daarna hebben we even flinke stroom tegen en doen we nog maar 2,5 knoop. Langzaam loopt de snelheid weer op. Als de zon achter de bergen opkomt, vult de vaarweg voor ons zich met kleine vissersbootjes. Om 7:00 uur steken we loodrecht de vaarweg over, achter een vrachtschip langs, om onze weg langs de noordkant van Siciliƫ te vervolgen.
 We waren eigenlijk van plan om al eerder te stoppen, bijvoorbeeld in Messina, maar de zon schijnt en het is rustig weer, dus we besluiten nog wat meer mijlen achter ons te laten. We motoren, doen dutjes, verven met de jongetjes (schoolproject), lezen, eten, doen spelletjes en genieten van de kalme zee.
 
We zetten de klok voor de laatste keer een uur terug. Een mooi moment, want nu zitten we weer op Nederlandse tijd. Zo zijn we weer een stapje dichter bij huis.
 
Op aanraden van s/y Zeebeer, meren we af in Cefalu, ongeveer halverwege de noordkust van Siciliƫ. Het blijkt een prachtig oud plaatsje te zijn, tegen de klippen op gebouwd. Een enorme rots torent boven het dorpje uit, geflankeerd door een witte vuurtoren. Schilderachtig mooi. We wandelen naar het dorpje en genieten van heerlijke antipasti en witte wijn op het terras in het late namiddag zonnetje. Wat wil je nog meer? We zijn gelukkig!