Archief 2012 (mei)

Terug

Elena rond de wereld

Vanmorgen rond 06:00 uur vertrokken we, na een onrustige, lawaaiige nacht, uit Lavrion. De hele dag hakken we tegen de wind in. Echt lekker inkomen is er niet bij. Het schiet bovendien ook niet erg op. We passeren Athene, zonder te stoppen. We hebben haast, want we moeten voor het volgende bezoek over 12 dagen in Sardinië zijn. Ongeveer 800 mijl varen.
 
Maar er was ook reden voor een feestje. Toen Elena in 1996 te water gelaten werd in de Oekraïne, is ze door een aantal mannen van die werf naar Nederland gezeild om op de HISWA tentoongesteld te worden. De meest logische route was de route vlak langs de haven waar wij vanmorgen vertrokken. We weten in ieder geval zeker, dat ze ook door het Corinthisch Kanaal gevaren is, omdat we daar een foto van hebben (zie de Elena pagina). Vanmiddag voeren wij door hetzelfde kanaal. Dat betekent, dat Elena inmiddels rond de wereld is! Apetrots zijn we op haar.  
 
Het was een bijzonder kanaal. Er werd al eeuwen geleden begonnen met de bouw van het kanaal. Door dit kanaal hoef je niet helemaal zuid om het Griekse schiereiland heen te varen. Het kanaal is smal en links en rechts torent het recht omhoog met heel hoog boven ons een aantal bruggen. Echt indrukwekkend! Niet in de laatste plaats om het indrukwekkende bedrag van 250 euro, dat ze vragen om er doorheen te mogen varen… Terwijl ik de betaling regel in het kantoor, kijken Leonie, Mees en Pieter op de kade gespannen toe hoe een groep mannen en vrouwen probeert een octopus te vangen. Ze hebben een hengel en twee speren. Het water is heel helder, dus we zien de octopus goed, maar hij begint net op tijd te zwemmen en weet te ontkomen.
 
Nu varen we op de motor (weer eens geen wind en wel golven) door de nacht richting Lefkas. Aan de hemel staat een superfelle volle maan. ETA morgenmiddag.