Archief 2012 (mei)

Terug

Oversteek naar Italie

Als we in Lefkada, Sivota Bay, aankomen, staat Ron ons al op de kade op te wachten. Ron en Maggy zijn vrienden van de ouders van Adam en ze wonen op Lefkada bij Poros in een heel mooi huis uitkijkend over een baai, samen met hun enorme hond, Thiery. We nemen alle was mee en draaien in totaal maar liefst 4 wassen: alles weer schoon! Er wordt een doos speelgoed tevoorschijn gehaald en Mees en Pieter vinden het prachtig. Ze zijn wel een beetje bang voor de grote hond, maar de volgende dag is het ijs gebroken en wordt er uitgebreid gespeeld met Thiery.

Als we in Lefkada, Sivota Bay, aankomen, staat Ron ons al op de kade op te wachten. Ron en Maggy zijn vrienden van de ouders van Adam en ze wonen op Lefkada bij Poros in een heel mooi huis uitkijkend over een baai, samen met hun enorme hond, Thiery. We nemen alle was mee en draaien in totaal maar liefst 4 wassen: alles weer schoon! Er wordt een doos speelgoed tevoorschijn gehaald en Mees en Pieter vinden het prachtig. Ze zijn wel een beetje bang voor de grote hond, maar de volgende dag is het ijs gebroken en wordt er uitgebreid gespeeld met Thiery. De jongetjes kijken voor het eerst in lange tijd Sesamstraat, want Ron en Maggy kunnen Nederlandse televisie ontvangen. Het zwembad is voor ons, tropische watjes, nog te koud, maar Pietje redt een mooie verdrinkende vlinder en allerlei andere beestjes. We wandelen naar beneden naar het strandje en doen ons tegoed aan een ijsje. Maggy heeft heerlijk gekookt en het is heel gezellig. Ik spring nog even onder de douche, dus ik kan er weer dagen tegenaan… We vullen de dieseltanks weer bij en doen boodschappen. Kortom, we zijn weer helemaal relaxt en helemaal klaar voor het volgende stuk. Dank voor de warme ontvangst Ron en Maggy!
 
Op de dag van vertrek ontmoeten we een Nederlands gezin, dat hier een bootje chartert. Mees en Pieter spelen de hele dag met de twee meiden, Anna (9) en Louise (5,5). We lunchen met z'n allen, dan komen ze nog even bij ons aan boord en dan wordt het tijd om weer te vertrekken.
 
Vanaf hier gaan we richting Italie, waarschijnlijk in een keer naar Sicilie, afhankelijk van het weer. Ondanks het feit dat we meerdere keren uitgebreid het weer hebben gechekt en advies hebben gekregen van Sebas (Pjotter), maken we ons wat zorgen over het weer. Het is hier zo onvoorspelbaar, blijkt telkens weer. We verwachten met pittige wind weg te gaan, maar als we rond 17:00 uur de kaap ronden en Griekenland achter ons laten, moet de motor alweer aan. Mees is zeeziek (gelukkig (nog) niet gespuugd) en de beweging van de boot is ook echt onaangenaam, want er staan flinke golven en er is geen wind. We passeren de Adriatische Zee, dus er is voor de verandering dit keer geen beschutting van vasteland of eilanden. Nu (23:30 uur) zeilen we met grootzeil (1e rif) en gereefde genua, iets ruimer dan aan de wind, en doen we ruim 8,5 knopen. De zee is ruw. Ik ben benieuwd wat er allemaal nog komt. Het is zo'n 240 mijl naar Sicilie, dus 2 nachten doorvaren. Nog ca. 200 mijl te gaan tot de Straat van Messina. Ik houd 1 lichtje aan de horizon in de gaten. De sterrenhemel is schitterend.