Archief 2012 (mei)

Terug

Palermo

Met de opgaande zon haalt Adam het anker op en verlaten we het prachtige Cefalu, terwijl ik nog even lekker in bed mag blijven liggen. Pietje wordt wakker en kruipt gezellig bij mij onder de warme wol. We varen naar Palermo, een oude stad, die veel bezetters heeft gehad. Het is een berucht maffiabolwerk, maar we begrepen van een Siciliaan, dat de grote maffiabazen buiten de stad wonen. In Palermo wonen kennelijk ook veel zeilers, want de haven ligt propvol lokale boten en er is nauwelijks ruimte voor een cruiser zoals wij.
 
We komen op een zondag aan en er varen veel boten in en uit en overal zijn mensen op de steigers. We meren uiteindelijk af met de kont naar de hoge kade, waar we met een smalle geleende plank op moeten klimmen. We zoeken tevergeefs naar het stadscentrum. Er zijn her en der wel terrasjes, maar er is niet echt één gezellig plein. We laten ons in een koets rondrijden langs de imposante oude gebouwen van de stad, die ook heel verspreid liggen. Af en toe heb je aan het eind van de straat ineens zicht op de achterliggende bergen. Het is een mooie stad, maar je moet er wel een beetje de weg kennen. Wij kennen de weg niet, maar dwalen door woonwijken en winkelstraten, langs marktjes, kerken en terrasjes. We zijn stomverbaasd als we middenin de stad een deur zien opengaan en er een man met een paard en een loslopende geit uit komen.
 
's Middags wandelen we door het park langs de boulevard, waar op hun vrije dag veel Sicilianen aan het picknicken, voetballen en vliegeren zijn. Die gekke Italianen, die eten vaak hun ijs op een broodje! Mees en Pieter klauteren eindeloos over de grote rotsblokken aan het water. Wat een heerlijke dag weer.
 
We willen graag verder varen naar Sardiniƫ, maar het weer houdt ons helaas tegen. Er is een paar dagen achter elkaar harde wind uit het westen (waar wij naartoe willen) voorspeld. We blijven noodgedwongen nog een paar dagen in de naar riool stinkende haven van Palermo. We doen het lekker rustig aan, voetballen wat op een grasveldje bij de haven, drinken koffie bij een cafeetje en doen boodschappen. Het waait inderdaad hard.
We hebben enorm veel last van muggen sinds een week. Adam is gelukkig meester in het vangen van muggen, maar hij heeft er - ondanks horren voor de luiken - bijna een dagtaak aan (maar dan vooral 's nachts). Pieter is helemaal lek gestoken en Mees heeft nergens last van.